Alkoholové výrobky prodáváme pouze osobám starším osmnácti let.

Prohlašuji, že je mi 18 a více let.


Santo Cuviso Bacanora Blanco, 50cl 45 %

Nový produkt

Lektvar, který léčí vše, od zažívacích potíží až po bodnutí škorpiónem, dávali domorodci z mexického kmene Ópata německým jezuitským misionářům, kteří přišli do Mexika asi před 300 lety. Jednalo se o fermentaci agáve, cuviso (lék v jazyce Ópata), který misionáři obdivovali jako svatý lék, „santo cuviso“.

Santo Cuviso Bacanora Blanco je agávový destilát vyráběný z agáve agustifolia, příbuzné agáve espadín. 

Javier Oroz, partner společnosti Casa Santeros, výrobce Santo Cuviso, technicky popisuje bacanoru jako mezcal, protože její výrobní proces je stejný, ale právně se liší, protože jde o označení původu: „Destilace agáve je v Mexiku něco kulturního. 

Záznamy o lidech vyrábějících mezcal nebo destiláty z agáve lze nalézt na Yucatánu, v Nuevo Leónu, Oaxace, Baja California atd. Vznikly zákony, které omezují výrobu nápojů na určitá místa, takže máme Tequilu, Mezcal, Raicillu, Sotol, Bacanoru, Comiteco nebo Pulque. T

ato označení jsou právním důsledkem, ale celé mexické území je jedinečné díky svému spojení s agáve“.

Kromě původu uvádí Javier další rozdíly mezi mezcalem a bacanorou, které souvisejí s klimatickými a půdními podmínkami v Sonoře, jež způsobují, že rostliny agáve agustifolia nabývají jiného tvaru, velikosti a obsahu cukru. 

Agáve agustifolia v Sonoře má například tenčí listy než agáve v Oaxace a piňas (srdce agáve) jsou menší a obsahují více cukru, což urychluje vaření a kvašení.

Jak zvláštní jsou ale tyto podmínky v Sonoře? 

Právě zde, když mluví o tomto území, Javier odhaluje své emoce a obdiv k Sonoře, zemi Santo Cuviso. 

Sonora je druhý největší stát Mexika, který se nachází na severozápadě země, pod Arizonou. Podnebí je zde extrémní, v létě patří k nejteplejším místům na světě a v zimě zde teploty klesají pod 0. 

Lidé bojují s počasím, velkými vzdálenostmi z jednoho místa na druhé a nedostatkem vody, déšť je jako požehnání, které se vyskytuje jen zřídka. Javier vysvětluje, že „Sonora má pouštní počasí a půdu, kterou na jiných místech Mexika nenajdeme, a všechny tyto podmínky způsobují, že zvířata, rostliny i lidé musí být silní a odolní, ale také si více vážit zdrojů... Bacanora odráží tyto jedinečné vlastnosti, které najdete pouze v Sonoře“.

1 395,00 Kč s DPH

Region: Sonora 

Maestro Bacanorero: Rumaldo Flores Amarillas 

Odrůda: Agave Angustifolia Haw

Vařeno: Podzemní kamenná pec 

Fermentace: 6-12 dní s vodou ze studny 

Mletí: Ruční a strojové mletí 

Destilace: Dvojitá destilace v měděných destilačních přístrojích 

Degustační poznámky 

Pohled: Světlá se střední viskozitou 

Vůně: zemitá, vášnivá, čistá a silná, s jemnými tóny mesquitu a dubu. 

Chuť: Suchá, komplexní, lehce kouřová, přirozeně sladká s nádechem pepře a zemitým závěrem.

Bacanora má dlouhou historii, která začala ještě předtím, než byla nazvána svým původním názvem. V Sonoře využívalo mnoho kmenů fermentaci agáve k různým účelům, například k léčbě nebo náboženským obřadům. Pak přišli jezuité a kvůli nedostatku vína a hroznů začali agáve destilovat. Po mexické revoluci se guvernérem Sonory stal pravicový ideologický vůdce Plutargo Elías Calles a v roce 1925 zakázal výrobu a konzumaci mezcalu, protože podle něj činil lidi násilnými a nemorálními. Vytvořil zvláštní policejní sbor nazvaný Acordada, a pokud byl někdo shledán vinným, dostal trest smrti. Výroba mezcalu však pokračovala v horách, daleko od úřadů, a tak přežila. Později se Plutargo stal mexickým prezidentem a rozporuplně nabízel politikům a armádě večírky, na které přivážel mezcal ze Sonory, z palírny umístěné ve městě Bacanora. Místo aby se říkalo, že přivezl mezcal, říkalo se, že přivezl bacanoru, a tak se tento název stal populárním.

Santo Cuviso, byla oceněna Americkým lihovarnickým institutem cenou „Best of Class - Certified Craft Distilled Spirit Award“ v kategorii Agave International 2019. 

Objem500ml
Balení6ks
Obsah alkoholu45%
ZnačkaSanto Cuviso
Země původuMexiko

Ve stejné kategorii